Enflasyon Nedir? Enflasyona Neler Sebep Olur?
Enflasyon nedir diyenler için mal ve hizmetlerdeki fiyatların yükselmesi ve buna bağlı olarak paranın satın alma gücünün düşmesidir. Tek bir mal ve hizmet değil tüm bunlarda gerçekleşen genel bir fiyat artışı olması gerekir. Mal ve hizmet almak için daha fazla para gerekir ve dolayısıyla paranın değeri de düşer. Enflasyonun yüksek olması o ülkenin ekonomisinin kötüye gittiği anlamına gelir. TCMB tarafından enflasyonun artmaması için önlemler alınır.

Enflasyon Nedir? Enflasyona Neler Sebep Olur?
Enflasyonun sebebi şudur demek mümkün değildir. Çünkü tek bir sebebi yoktur. Ancak yaygın olarak kullanılan bazı hipotezler vardır. İktisat alanında enflasyona temel alınan 3 sebep vardır:
- Talep Enflasyonu: Mal ve hizmetlere olan talep artarsa fiyatlar da artar. Çünkü mal ve hizmetler talebi karşılayamaz. Hızlı büyüyen ekonomilerde enflasyonun sebebi bu olabilir. Eğer piyasada aşırı para arzı olursa yine paranın değeri düşer. Bu durum da para enflasyonu olarak nitelenir.
- Maliyet Enflasyonu: Üretim maliyetleri artarsa fiyatlar da artacaktır. Üretim için gerekli olan ham maddeler yüksek fiyattan alınacağı için malın maliyeti artar ve satışı da etkiler. İş gücü piyasasındaki artış da maliyet artışıdır. Doğal afetler gibi nedenlerle kaynakların azalması da maliyeti arttırır. Ham maddeler yurtdışından ithal ediliyorsa kurdaki artış maliyet artışı anlamına gelir. Devletin yaptığı vergilendirmeler ve düzenlemeler de maliyeti arttırabilir. Maliyette meydana gelen her artış fiyatlarda da artışa neden olur. Fiyatların artması enflasyonun artması anlamına gelir.

- Enflasyon Beklentisi: Enflasyona neler sebep olur sorusunun yanıtı bu seçeneklerden biri ya da hepsi olabilir. Seçenekleri arttırmak da mümkündür. Örneğin halkın enflasyon beklentisi yine enflasyonu arttırır. Çünkü enflasyon beklentisinden ötürü ileriye yönelik fiyat koyulur. Maaş zammı, kira artırımları, mal ve hizmetlerinin bedeli belirlenirken ileriye dönük düşülerek yüksek belirlenebilir. İşte bu durum da fiyatlarda artış ve enflasyonda yükseliş şeklinde yansır. Yani enflasyon beklentisi kendisini doğrulamaktadır.
Enflasyon halinde paranın satın alam gücü düşer ve değersizleşir. Paraya olan güven de düşer ve yabancı para birimlerine olan talep artar. Ekonomik büyümeyi olumsuz etkiler ve gelir dağılımdaki eşitsizlikler artar.